A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Просимо населення проявляти обережність при поводженні з вогнем

Дата: 26.05.2023 14:16
Кількість переглядів: 38

Фото без опису Фото без опису

Незважаючи на застереження та численні запобіжні заходи, до пожежно-рятувального підрозділу Іршанської громади вже стали надходити повідомлення про загорання трави та комишів на території громади. Причиною цього є спалювання людьми сміття або залишків рослинності. Не зважаючи на підстави підпалу, громадяни здійснюють пряме порушення адмінкодексу.

Так, наприклад, вже 23 травня 2023 року виникло загорання сухої трави та комишу вздовж річки Ірша Іршанської громади.

З цим зазначимо, що шкода від подібних пожеж вкрай небезпечна, адже при горінні у повітря потрапляють пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі і т.д. виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Також нагадуємо, що дим від вогнищ в туманні та безвітряні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу. Багато хто хотів би, щоб ці порушення припинились, але як досягти цього - не знають. Починаючи боротьбу із палінням у своєму населеному пункті, ви повинні знати, що закон у будь-якому випадку на вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із паліями. Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя.

Є і інші відповідні законодавчі та нормативні заборони.

Тож, щоб не стати винуватцем пожежі та не створювати небезпеку для себе, оточуючих Вас людей і не завдавати шкоди навколишньому середовищу, просимо населення проявляти обережність при поводженні з вогнем. Перш, ніж запалити сірник, замисліться над тим, наскільки небезпечною може стати поява вогню поблизу будівель, в лісопаркових зонах чи на полях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь