A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Роздуми на тему сміття та вандалів

Дата: 03.07.2019 14:36
Кількість переглядів: 3070

Що таке ця ваша розруха? Стара з костуром? Відьма, яка вибила усі шибки,

загасила всі лампи? Так її зовсім і не існує. Що ви маєте на увазі під цим словом? ...

Це ось що: якщо я, замість того, щоб оперувати щовечора, почну у себе в квартирі

співати хором, у мене настане розруха. Якщо я, входячи до вбиральні, почну,

вибачте на слові, мочитися повз унітаз і те ж саме будуть робити Зіна і Дарина Петрівна,

у вбиральні почнеться розруха. Отже, розруха не в клозетах, а в головах.

М.Булгаков «Собаче серце»

 

Фото без описуЗвертаємось до кожного мешканця Іршанської об’єднаної територіальної громади!

Благоустрій нашої громади, наших сіл, селища – це питання, яке повинно стосуватися кожного мешканця. Залишатися байдужим та чекати, що хтось зробить, полагодить чи прибере замість нас, є просто безглуздо і неприпустимо.

На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Неймовірний бруд – перше, що впадає в око. Розкидане сміття біля урн та контейнерів, стихійні звалища непотребу в місцях відпочинку та на узбіччях доріг, недопалки й обгортки від морозива на тротуарах селища, забруднені пластиковими залишками водойми… Здається, цей перелік слідів нашого безкультур’я можна продовжувати нескінченно. І мимоволі постає питання: чому ми смітимо? Невже так важко після відпочинку в лісі скласти сміття в пакет і відвезти до смітника або донести непотрібний папірець до найближчої урни?! Звісно, не важко, але зазвичай люди вважають, що прибирати слід вдома, а на вулиці чи в лісі непотрібно, бо «то не моє». Але ж насправді ми є господарями набагато більшої території, ніж власна квартира чи обійстя, – господарями своєї держави. Щоправда, не в кожного, на жаль, є таке розуміння.

Проблема ця була, і, нажаль, є. І за бажанням „бути в Європі”, про що так багато говориться, ми не поспішаємо вчитись екологічної культури та культури життя загалом.

Чому українці не соромляться смітити? Тому, що засмічують вулиці, парки, ліси, озера через свою байдужість. Однак, після того, як людина хоч раз поприбиралась в парку, в лісі, у подвір’ї, вона перестає смітити. Саме заради розвитку такої дбайливої поведінки і організовуються щорічні акції з прибирання територій від сміття.

Навесні цього року на території нашої громади відбулась не вперше толока на селищному озері, жителями багатоповерхових будинків прибрано прилеглі до будинків території, місця загального відпочинку. Активно долучились до прибирання та благоустрою територій учні Іршанського та Добринського НВК. Спільними зусиллями зібрали велику кількість сміття, ліквідували стихійні сміттєзвалища, які свідчать лише про те, що ще не у кожного в свідомості відклались загальнолюдські, моральні засади, які спонукають людей берегти та цінувати оточуюче нас середовище, чистоту та охайність на власній території.

Дехто скаже - скрутні часи, безгрошів’я. Ми не маємо змоги зробити ремонт у своїх помешканнях, купити «брендовий» одяг, але ми можемо зробити те, що не потребує матеріальних затрат – ми можемо не смітити. Не смітити самим, привчати до цього молодь та дітей. І глибоко переконані, що від того стане краще усім, бо всім приємно, коли чисто, прибрано, охайно.

Колись у США було сформульовано так звану теорію розбитих вікон. Згідно з нею, якщо хтось розбив скло в будинку і нове не вставили, то незабаром жодного цілого вікна в цьому будинку не залишиться, а потім почнеться мародерство. Тобто безлад провокує людей нехтувати не лише чистотою, але й іншими суспільними правилами моралі. Ця теорія підтверджена низкою експериментів. Так, у містах після зменшення кількості стін, пошкоджених написами, знижується рівень злочинності, а неохайність лише сприяє збільшенню кількості крадіжок. Виходить, банальне дотримання чистоти неабияк впливає на добробут суспільства та дотримання правил, які існують у цивілізованому суспільстві. Отже, якщо ми хочемо жити краще, треба для початку хоча б перестати смітити.

Прикро, але факт: українці призвичаїлися смітити, де заманеться. Що ж змусить їх відмовитися від цієї шкідливої для довкілля звички? Перше, що спадає на думку, – суттєвий удар по кишені, себто штраф. Чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення містить низку положень щодо покарання «за порушення правил поводження з побутовими відходами». Проте штрафи за це передбачені просто сміхотворні. Так, за викинутий недопалок чи папірець із вікон або дверей рейсового автобуса, залізничного потяга чи приватного автомобіля він становить «аж»!!! від 8,5 до 17 гривень. Найсуворіше покарання — за влаштоване стихійне сміттєзвалище: від 340 до 1360 грн.

Але навіть і ці штрафи фактично нікому стягувати. На сьогодні закон покладає такий обов’язок на працівників Національної поліції та створювану виконавчими комітетами сільських, селищних та міських рад муніципальну поліцію. Наразі ж хіба що поодинокі небайдужі громадяни час від часу роблять зауваження тим, хто захаращує довкілля. Легко здогадатися, що здебільшого вони чують у відповідь, адже безкультур’я, як правило, агресивне…

Тим часом в інших країнах давно винайшли дієві рецепти боротьби за чистоту довкілля. Це величезні (часто просто драконівські) штрафи, виправні роботи і навіть тюремне ув’язнення. За порушниками пильнує муніципальна поліція, а стягнені кошти зазвичай ідуть на благоустрій.

Зовсім недарма Сінгапур зажив слави найчистішого у світі міста. Там за кинутий на тротуар недопалок доведеться сплатити штраф, розмір якого в перерахунку на наші гроші стартує від 8400 гривень. За викидання більш габаритних предметів, як-от пластикові пакети чи обгортки від харчових продуктів, стягнення може досягати в гривневому еквіваленті й 28 тисяч гривень. Коли ж порушник знехтував законом удруге — його можуть оштрафувати на вп’ятеро більшу суму або кинути за ґрати. «Сміттєвому» злочинцю можуть ще й бамбуковими палицями по спині пройтись. І для туристів-іноземців немає жодних поблажок.

Об’єднані Арабські Емірати досягають чистоти теж завдяки жорсткій системі штрафів. Кинув непотріб повз смітник — викладай від 50 до 140 доларів. А за системне порушення тут можуть навіть депортувати з країни та заборонити в’їзд.

У сусідній із нами Польщі штраф за засмічення території населених пунктів стартує від 500 злотих (3500 грн).

У Швейцарії за кинутий під ноги недопалок можна сплатити 300 франків (8000 грн). Якщо ж викинув сміття навіть до спеціального контейнера, але не у спеціальному пакеті (!), — викладай іще 300 франків. За системні порушення — тисяча. Не так давно у місті Біль, що у кантоні Берн, 33-річного місцевого жителя засудили до двох днів тюремного ув’язнення за несплату штрафу. Уявіть, він виніс сміття на вулицю не в той день, коли його збирають, та ще й у звичайному пакеті, а не в спеціальному — з відповідною наліпкою про сплачений місцевий податок за вивезення сміття. Швейцарець проігнорував виписаний за це муніципальними поліцейськими штраф, за що й опинився у в’язниці.

100 євро штрафу можна заплатити за викинутий на вулиці недопалок або стакан від кави – таким чином Німеччина хоче боротися із проблемою засмічення громадського простору. Детальніше за посиланням.

Назріла потреба і в нашій країні запровадити для любителів вуличного свинства штрафи, сплативши які б, відпала охота смітити вдруге. Світ давно довів: це найдієвіший рецепт у боротьбі за чистоту довкілля на побутовому рівні.

На території нашого селища Іршанськ комунальники майже щоранку фіксують псування майна. Під руки хуліганів потрапляють нові альтанки, дерев’яні лавки, гойдалки та інші металеві конструкції, сміттєві урни, не зупиняє навіть те, що вони зроблені з металу або цементу.

Такий стан справ обурює багатьох жителів нашого селища. Робітники з благоустрою АГВ селищної ради спільно з працівника Іршанського комунального підприємства намагаються підтримувати у чистоті та порядку селище, лагодять комунальне майно та освітлення, одним словом роблять все, аби тут було чисто, затишно та комфортно відпочивати.  Адже на вулицях  нашого селища завжди багато дітей та їх батьків, а вечорами збирається багато молоді. А зловмисники ніби полюють на свіжу роботу з благоустрою. Як тільки в селищі з’являється нова лавка – це означає, що її майже стовідсотково понівечать, нові саджанці дерев будуть знищені, квіти викопані…

Шановні Іршанці, любі гості селища, дорослі та молодь! Кожна людина є господарем у власному домі – це стосується не лише власної оселі, а й благоустрою нашого подвір’я, нашого селища, громади, та й держави загалом. Закликаємо ставитись до селищного майна відповідально і бережливо. Цініть роботу працівників з благоустрою, комунальників та заощаджуйте гроші селищного бюджету для більш нагальних потреб. Давайте позбуватись розрухи в головах,  починаймо любити і поважати врешті-решт себе і місце, в якому живемо ми і наші діти!

Колектив Іршанської селищної ради

P.S. Дякуємо всім, у кого вистачило терпіння дочитати до кінця дану статтю.

 

Цікаві посилання на інтернет-ресурси щодо теми:

https://www.mirprognozov.ru/prognosis/climate/kak-reshili-problemu-musora-v-shveytsarii/

https://dt.ua/ECOLOGY/shtrafi-za-smittya-v-ochikuvanni-istotnih-zmin-280142_.html

На фото - роботи з благоустрою подвір'їв селища за останні 2 тижні.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь