A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Роз’яснення Держпродспоживслужби щодо періодичної повірки квартирних лічильників

Дата: 03.12.2019 09:42
Кількість переглядів: 609

повірка квартирних лічильників

На Урядовому порталі оприлюднене роз’яснення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо повірки квартирних лічильників та оплатою за цю послугу.

Відносини, що виникають у процесі провадження метрологічної діяльності, регулюються Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі – Закон про метрологію).

Відповідно до частини першої статті 17 Закону про метрологію, законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.

Перелік категорій законодавчо регульованих ЗВТ, що підлягають періодичній повірці, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 374 (далі – Перелік).

До Переліку належать:

  • лічильники води (пункт 38);
  • лічильники активної (класи точності 0,01-2,0) та реактивної (класи точності 0,01-3,0) електроенергії (пункт 39);
  • лічильники газу та пристрої перетворення об’єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) (пункт 41);
  • теплолічильники та теплообчислювачі (пункт 72).

Для них повинні дотримуватися міжповірочні інтервали законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, затверджені наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747.

Затверджені міжповірочні інтервали:

  • для лічильників води та теплолічильників — 4 роки;
  • для лічильників газу та пристроїв перетворення об’єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) класу 1,0 — 2 роки; класу 1,5 — 8 років;
  • для лічильників активної електроенергії електромеханічних однофазних (класи точності 0,5-2,0 і А, В) установлено міжповірочний інтервал 8 (16) років; лічильників активної та реактивної електроенергії статичних однофазних (класи точності 0,2S-3,0 і А, В, С) – 6 (16) років; лічильників активної та реактивної електроенергії електромеханічних трифазних (класи точності 0,5-,0 і А, В) – 4 (10) років; лічильників активної та реактивної електроенергії статичних трифазних (класи точності 0,2S-3,0 і А, В, С) – 6 (10) років; лічильників активної та реактивної електроенергії (класи точності 0,01-0,1) – 1 рік.

Раніше, до моменту прийняття Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі – Закон про комерційний облік), який набрав чинності 02.08.2017, частиною четвертою статті 17 Закону про метрологію було передбачено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ, результати вимірювання яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду, що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

З набранням чинності Закону про комерційний облік, було змінено підходи до обліку комунальних послуг, до встановлення й обслуговування засобів обліку води та теплової енергії.

Зокрема, законами України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги» було внесено зміни до статті 17 Закону про метрологію та виключено вимогу щодо здійснення періодичної повірки, обслуговування та ремонту за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з тепло- і водопостачання.

Згідно статті 1 Закону про комерційний облік, вузол розподільного обліку – вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів.

Згідно з частиною другою статті 6 Закону про комерційний облік, обслуговування та заміна вузлів розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено законом або договором.

Відповідно до частини четвертої статті 17 Закону про метрологію, періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором, а у разі укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів про надання відповідної комунальної послуги періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) таких вузлів обліку забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування, встановленої відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.

Періодична повірка ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання.

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) лічильників води та теплової енергії, що забезпечують індивідуальний облік в квартирах за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором у разі укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів […] забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування […]
Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) лічильників електричної енергії і газу за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання

Звертаємо увагу, що відповідно до частини п’ятої статті 17 Закону про метрологію повірка законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, проводиться:

  • науковими метрологічними центрами, які мають міжнародно визнані калібрувальні та вимірювальні можливості за відповідними видами та підвидами вимірювань, та/або із застосуванням національних еталонів;
  • науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та повірочними лабораторіями, уповноваженими на проведення повірки відповідних засобів.

Перелік уповноважених організацій на проведення повірки ЗВТ розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в підрозділі «Метрологія» розділу «Технічне регулювання» рубрики «Діяльність».

Повірка лічильників проводиться відповідно до Порядку проведення повірки законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 08.02.2016 № 193 (далі – Порядок).

Позитивні результати повірки лічильників засвідчують записом з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів та/або оформлюють свідоцтво про повірку ЗВТ за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.

Для лічильників, які визнані за результатами повірки такими, що не відповідають установленим вимогам, оформлюють довідку про непридатність ЗВТ за формою згідно з додатком 4 до цього Порядку.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь