A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Модернізація вуличного освітлення

Дата: 13.12.2019 15:09
Кількість переглядів: 856

Модернізація вуличного освітлення – вимога часу, необхідність  створення комфортних та безпечних умов життя населення.

В нашому селищі роботи по поточному ремонту повітряних ліній вуличного освітлення, заміні ламп ДРЛ 250Вт та ДНаТ 150Вт виконувались протягом всього часу експлуатації ситуаційно (за потреби), роботи ці вимагали не малих фінансових витрат і на оплату використаної електроенергії, і на заміну обладнання та комплектуючих матеріалів.

В 2018 році Іршанська селищна рада отримала грант на виготовлення проекту з реконструкції вуличного освітлення з переходом на енергоефективне, який виготовило ПП «Полтава-Паритет» (м. Полтава).

Вартість робіт за проектом мала скласти 4,6 млн.грн. Профінансувати одразу такий проект було не можливо, тому почали шукати вирішення даного питання на оптимальних для селища умовах, не погіршуючи якості кінцевого результату.

Анатолій Рак підключив до обговорення фахівців. Для пошуку можливих шляхів втілення проекту з реконструкції вуличного освітлення були залучені депутати обласної ради, представники інвестиційних компаній, в тому числі і міжнародних.

В серпні цього року відбулась робоча зустріч в смт Іршанськ з представниками польської компанії MULTI CONSULTING GROUP Sp. z o.o., результатом якої стала пропозиція польських колег про співпрацю в реалізації проекту на умовах фінансового лізингу. У випадку прийняття даної пропозиції Іршанській селищній раді даний проект коштував би більш як 9 млн.грн., хоч і з відтермінуванням виплат на певний строк (2-3 роки).

Вивчаючи досвід втілення аналогічних проектів в інших містах України, залучивши фахових спеціалістів громади, в тому числі заступника головного енергетика філії «ІГЗК» АТ «ОГХК» Валерія Забродського, який є небайдужим мешканцем селища, в якому живе і працює, було прийнято оптимальне рішення щодо модернізації вуличного освітлення в смт Іршанськ поетапно.

На І етапі впровадження проекту придбано 93 світлодіодних світильника, виконано роботи по встановленню нових опор по вул. Гулія до стели на в’їзді селища, роботи по заміні ламп ДРЛ та ДНаТ на енергозберігаючі світлодіодні на основних вулицях селища (вул. Шевченка, вул. Гулія, вул. Л.Українки, вул. Корольова). Ремонтні роботи проводились підрядною організацією ТОВ "КВАНТ ЕНЕРЖІ" (м. Житомир). Встановлені ЛЕД світильники ДСУ05У-100-1, що виготовлені вітчизняним виробником ТОВ "ОСП Корпорація ВАТРА" (м. Тернопіль), мають термін гарантійної експлуатації 5 років та ресурс роботи 50 000 годин.

Такий чималий гарантійний термін та ресурс роботи досягнуто внаслідок кропіткої роботи, спрямованої на розробку та випуск енергоефективних освітлювальних приладів із застосуванням високоінтенсивних джерел світла, де використовуються світлодіоди провідних світових фірм CREE (США) та OSRAM (Німеччина). Також фахівцями Корпорації було надано кваліфіковані розрахунки та консультації відносно необхідної потужності освітлювальних приладів та висоти їх розміщення на опорах.

На початку 2020 року ІІ етапом передбачається освітити решту вулиць, провулків, прибудинкових територій та приватного сектора селища.

Приємно відчувати розуміння з боку підприємств громади, зокрема філії «ІГЗК» АТ «ОГХК», керівництво якої доєдналось до вирішення загальної проблеми селища, в якому живуть і працюють їх працівники, та надали 10 б/в опор для освітлення стежки в мікрорайоні по вул. Корольова та стежки на селищне озеро.

Впевнені, що перехід на ЛЕД освітлення є раціональним та доцільним кроком, який дозволить значно скоротити витрати електроенергії в 2,5 рази.

Проте не зупиняємось на досягнутому, прагнемо кращого. Спільно створимо комфортні умови в нашому селищі.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь