A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Увага! Горить суха трава! Не завдавайте шкоди здоров’ю людей!

Дата: 18.03.2020 14:49
Кількість переглядів: 638

Фото без опису

 

Незважаючи на застереження та численні запобіжні заходи, до пожежно-рятувальних підрозділів вже стали надходити десятки повідомлень про загорання трави на прибудинкових територіях та полях сільськогосподарських підприємств. Причиною цього є спалювання людьми сміття або залишків рослинності. Не зважаючи на підстави підпалу, громадяни здійснюють пряме порушення адмінкодексу.

Так, наприклад, вже 17 лютого виникло загорання сухої трави в с. Михайлівка; 22 лютого виникло загорання сухої трави поза межами смт Хорошів; 29 лютого та 12 березня сталася пожежа сухої трави між смт Хорошів та с. Волянщина; 03 лютого виникло загорання сухої трави в селі Зубринка; 13 березня виникло загорання сухої трави в селах Лизник, Топорище, в смт Хорошів; 14 березня сталася пожежа сухої трави в с. Хмелівка; 16 березня з 14 години до 19 години вечора проводилося гасіння пожеж сухої трави поблизу сіл Зубринка, Ставки, Човнова. Внаслідок спалювання сухої трави виникла пожежа господарчої споруди в смт Іршанськ. Також 16 березня надходили повідомлення про загорання сухої рослинності в с. Будо-Рижани та смт Хорошів. 17 березня внаслідок спалювання сухої трави виникла пожежа дровітні в с. Теренці, та здійснювалося гасіння пожежі сухої трави в смт Хорошів та смт Іршанськ.  Найбільше випадків спалювання сухої трави  в Хорошівській селищній раді об’єднаної територіальної громади.

З цим зазначимо, що  шкода від подібних пожеж вкрай небезпечна, адже при горінні у повітря потрапляють пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі і т.д. виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Також нагадуємо, що дим від вогнищ, в туманні та безвітряні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

 

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя, суху траву
Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу. Багато хто хотів би, щоб ці порушення припинились, але як досягти цього - не знають. Починаючи боротьбу із палінням у своєму населеному пункті, ви повинні знати, що закон у будь-якому випадку на вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із паліями. Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею

Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони  навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння -

 

- тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 

Є і інші відповідні законодавчі та нормативні заборони.

Тож, щоб не стати винуватцем пожежі та не створювати небезпеку для себе, оточуючих Вас людей і не завдавати шкоди навколишньому середовищу, Хорошівський районний сектор благає населення проявляти обережність при поводженні з вогнем. Перш, ніж запалити сірник, замисліться над тим, наскільки небезпечною може стати поява вогню поблизу будівель, в лісопаркових зонах чи на полях.

 

Хорошівський  районний сектор

Управління  ДСНС України

у Житомирській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь