A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

1 жовтня - міжнародний день людей похилого віку та День ветерана.

Дата: 01.10.2020 09:57
Кількість переглядів: 959

Фото без описуДругий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН. А в Україні це також і День ветерана.

У цей день світ говорить про проведені дії щодо захисту інтересів людей похилого віку, створення для них сприятливих умов життя, про невирішене у цій сфері. Ми мало замислюємося над тим, хто ж такі «особи похилого віку», чим маємо завдячувати їм.

Передусім, це люди, найбільше багатство яких є досвід, знання, вміння, мудрість. Але найголовніше, що це покоління тих, хто відбудовував країну в післявоєнні десятиріччя. Цього не маємо забувати. Вони достойно виховували дітей, а сьогодні передають свій досвід внукам та правнукам. Вони завжди вірили в кращі часи і вчили нас цьому ж.

І наша увага і турбота необхідна їм кожної хвилини не як відзначення святкової дати, а як повага до тих, хто своєю багаторічною працею заслуговують на глибоку пошану нащадків.

Приємно, що багато хто з них ведуть активний спосіб життя, беруть участь в патріотичному вихованні молоді, захоплюються мистецтвом і творчістю, є членами громадських організацій.

В Україні кожен 5 мешканець – це особа похилого віку, шоста їх частина - самотні люди. Половині із самотніх людей потрібна допомога в повсякденному житті, особливо сьогодні, коли для багатьох пенсіонерів основним джерелом існування є пенсія, розмір якої не забезпечує нормального життя. Багато літніх людей в Україні страждають від незадовільних житлових умов. Однією з найболючіших проблем, що безпосередньо торкаються всіх без винятку людей похилого віку, є недоступність якісного медичного обслуговування. Ціни на ліки стають практично недоступними для людей з низькими доходами, якими є переважна більшість пенсіонерів.

Здорові літні люди надають неоціненну допомогу своїм сім’ям і суспільству. Профілактика хвороб протягом усього життя є запорукою повноцінного життя в старості. Лікарі завжди наголошують, що відмовитись від ризикованих форм поведінки в цілях зміцнення здоров’я майже ніколи не буває пізно. Так, наприклад, для людини, яка кидає курити у віці від 60 до 75 років, ризик передчасної смерті знижується наполовину. Проявів гіпертонічної хвороби та судинних катастроф можливо уникнути, відмовившись від вживання міцних алкогольних напоїв, пива. Помірна регулярна фізична активність сприяє покращенню якості життя, попереджає старчі переломи кісток.

Сьогодні ми не нагадуємо про вік, а висловлюємо щирі слова вдячності своїм батькам, ветеранам війни, праці, пенсіонерам та старшим мешканцям за вклад в розвиток нашої громади, регіону і країни, за багаторічну добросовісну працю, доброту та мудрість.

Нехай завжди Вас оточують увагою і піклуванням близькі люди, нехай тішать своїми успіхами діти, внуки та правнуки і нехай ніщо не засмучує ваші будні. Міцного здоров`я Вам та довгих років життя!

Анатолій Рак

і весь колектив Іршанської селищної ради 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь