A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Операція "НОВОРІЧНА ЯЛИНКА"

Дата: 03.12.2020 09:45
Кількість переглядів: 601

Незабаром новорічні свята одне за одним завітають у кожну оселю, офіси, крамнички. Та яке свято без новорічної красуні – ялинки!

Державна екологічна інспекція України попереджає!Фото без опису

Підприємства, установи та організації, що здійснюють діяльність у лісовому господарстві,  зобов’язані безумовно дотримуватись вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень у передноворічний період.

Відповідно до вимог Лісового кодексу України, законів України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про природно-заповідний фонд України» та Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2017 N 275, та у зв’язку із заготівлею та реалізацією хвойних насаджень (ялинка новорічна) у передноворічний період в 2021 р., Державна екологічна інспекція України рекомендує підприємствам, установам та організаціям, що здійснюють діяльність у лісовому господарстві:

організувати заходи з охорони хвойних насаджень від самовільних рубок в лісах, селекційних плантаціях, ділянках особливо цінних та інтродукованих  порід, а також в лісових масивах, що примикають до населених пунктів, автодоріг, залізниць та на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду на території області.

Слід зазначити, що для порушників природоохоронного законодавства встановлені великі штрафні і карні санкції у відповідності до ст. 88-1 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу - тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), а  ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду  - штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн).

Якщо незаконна вирубка хвойних культур буде здійснена у лісах та інших захисних насадженнях і спричинить істотний збиток, а також їх вирубка в заповідниках або на територіях природно-заповідного фонду – у таких протиправних діях вбачатиметься склад кримінального правопорушення, передбаченого статтею 246 Кримінального кодексу України (незаконна вирубка лісу).

Громадянам, купуючи ялинку, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково повинно бути промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою або ж пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній з них розміщується унікальний номер та відповідний йому штрих код. Ці дані заносяться до Системи електронного обліку деревини, яка містить інформацію про постачальника. Тому прямо на ялинковому базарі кожен бажаючий може перевірити походження деревця. Для цього на сайті https://open.ukrforest.com/  або ж у мобільному додатку для Android “yalynka.info” потрібно просто ввести номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої. Тож не лише продавець, а й той, хто купив “нелегальну” ялинку, ризикує отримати адмінпротокол.

Іршанська селищна рада закликає кожного бути екологічно свідомим: не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування. Ще раз наголошуємо: по області працюватимуть рейдові групи, а тому кожна спроба обійти закон може вилитися у зіпсований передноворічний настрій та сплату чималих коштів.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь