A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Пошук кандидатів в патронатні вихователі триває

Дата: 04.01.2021 13:14
Кількість переглядів: 646

В Іршанській громаді триває пошук кандидатів в патронатні вихователі серед мешканців громади. Адже одним з основних завдань держави і громади є соціальний захист дітей, створення сприятливих умов для їхнього фізичного і духовного розвитку. І лише в сімї дитина може всебічного і гармонійно розвиватися.

У світі робота патронатними вихователями – це поширена і дуже почесна практика. Патронатні батьки проходять спеціальну навчальну підготовку, яка дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними батьками.

Що таке патронат?

Патронат над дитиною - це “швидка сімейна допомога” дитині та її сім’ї, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання нею, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Сім’я патронатного вихователя — це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь — це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в ст. 212 Сімейного кодексу України.

Обов’язки патронатного вихователя:

забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;

створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;

забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;

сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Крім того, патронатний вихователь є членом міждисциплінарної команди, тож свої дії щодо виховання та реабілітації влаштованої дитини узгоджує зі спеціалістами, дотичними до ведення конкретного випадку.

Хто може бути влаштований в патронатну сім’ю?

  • покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
  • діти, чиї батьки пропали безвісті;
  • діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю;
  • діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами, які трапились в їх сім’ї.

Можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та становить близько 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною.

Розмір грошового забезпечення на утримання дитини відповідного віку в патронаті складає два прожиткових мінімуми. Грошове ж забезпечення патронатного вихователя становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

Оскільки надання послуг з патронату над дитиною – це вид тимчасової зайнятості (здійснюється сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя) і, відповідно, зараховується до стажу, цей шляхетний вчинок також може стати видом зайнятості для безробітних громадян нашої громади.

За детальною інформацією, а також якщо Ви маєте бажання стати патронатним вихователем, звертайтеся до відділу у  справах дітей та соціального захисту  населення Іршанської селищної  ради.

Адреса: смт Іршанськ, вул. Гулія, 7, відділ у справах дітей та соціального захисту населення.

Чекаємо!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь