A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Роз’яснення щодо збільшення кількості штатних одиниць в структурі селищної ради

Дата: 28.01.2021 10:42
Кількість переглядів: 966

Роз’яснення

щодо збільшення кількості штатних одиниць в структурі селищної ради

Фото без описуЯк відомо, у 2020 році була сформована нова система місцевого самоврядування і новий адміністративно-територіальний устрій. При цьому, суттєво збільшилися повноваження органів місцевого самоврядування, що вимагає нових підходів до організації роботи і нових форматів організаційної структури виконавчих органів місцевих рад.

 

1) Одним із важливих нововведень стало внесення змін до Бюджетного кодексу (Закон України № 907-IX від 17.09.2020 року) щодо позбавлення прав місцевих голів одноособово виконувати функції місцевого фінансового органу. Відтак, починаючи з 1 січня 2021 року, кожна громада повинна мати повноцінний фінансовий орган у статусі юридичної особи. До кола повноважень місцевих фінансових органів належить здійснення функцій зі складання прогнозів місцевих бюджетів, складання, виконання місцевих бюджетів, контроль за витрачанням коштів розпорядниками бюджетних коштів, а також інші функції, пов’язані з управлінням коштами місцевого бюджету і організації бюджетного процесу.

Тому, Рішенням селищної ради 8 скликання від 23.12.2020 № 24 створено окрему юридичну особу «Відділ фінансів виконавчого комітету Іршанської селищної ради» (3 шт.од.).

 

2) З початку 2021 року у зв’язку з децентралізацією змінюються і підходи щодо реалізації мешканцями територіальних громад права на соціальний захист.

Так, з 1 січня 2021 року усі звернення щодо призначення різних видів соціальної допомоги, пільг, субсидій та компенсацій громадяни мають подавати через «фронт-офіси» територіальної громади, які в свою чергу забезпечують їх передачу до органів соціального захисту населення райдержадміністрацій. Виключення становлять лише документи, що надсилаються поштою або подаються в електронному вигляді.

Для виконання цієї функції у структурі виконавчого органу територіальної громади має бути утворено структурний підрозділ з питань соціального захисту населення. Про це йдеться і в Дорученні Голови Житомирської облдержадміністрації Віталія Бунечка від 20.01.2021 № 304/2-21/3 (скан-копія ТУТ).

Функція таких соціальних «фронт-офісів» у територіальних громадах буде забезпечуватися безпосередньо посадовими особами структурного підрозділу – відділу з питань соціального захисту населення Іршанської селищної ради.

Проєкт рішення про створення Відділу соціального захисту населення розглядатиметься на черговому засіданні сесії 28.01.2021 року (5 шт.од.).

 

3) Не менш важливими функціями територіальної громади є також виконання повноважень у сфері захисту прав дитини. Забезпечення та дотримання прав дитини – повноваження, які отримали об’єднанні громади ще у листопаді 2017 року. Стаття 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» визначає функціонування служб у справах дітей органів місцевого самоврядування в громадах. Інші законодавчі акти (зокрема, закони України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, Порядок взаємодії органів державної влади, органів місцевого  самоврядування, закладів та установ під час забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю) визначають дії органів місцевого самоврядування в громадах з питань захисту прав дітей. Статті 32 та 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» також визначають делеговані повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, які стосуються дітей.

Тобто чинне законодавство визначає, що виконавчі органи рад територіальних громад відповідальні за захист прав дітей. Проте захист прав дітей здійснюється Службами (!!!) у справах дітей.

З метою виконання законів України органи місцевого самоврядування повинні взяти на себе відповідні повноваження. Лист від Житомирської Обласної Прокуратури про вжиття заходів щодо усунення порушення законодавства у цій сфері надійшов на нашу адресу ще на початку грудня 2020 року.  

Тому на 2 сесії 8 скликання Іршанської селищної ради прийнято рішення № 25 від 23.12.2020 «Про створення Служби у справах дітей Іршанської селищної ради» (3 шт.од.).

 

І наостанок, звертаємось до активних і небайдужих жителів нашої громади. Якщо ви маєте свою думку щодо різних сфер життєдіяльності нашої громади, маєте зауваження чи пропозиції, і готові довести їх в конструктивному діалозі, ласкаво просимо!

МИ ВІДКРИТІ, ГОТОВІ ДО ДІАЛОГУ І РАДІ ПОЧУТИ КОЖНОГО!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь