A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

« Чорнобиль не має минулого часу»

Дата: 23.04.2021 12:22
Кількість переглядів: 649

У зв’язку з карантинними обмеженнями

Іршанська селищна бібліотека пропонує віртуальний бібліографічний огляд літератури:

« Чорнобиль не має минулого часу»,

приурочений 35-тим роковинам Чорнобильської катастрофи.

Фото без опису

"Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин,
     Як тяжко, як тужно моєму народу болить!..."

 

      Так писав Борис Олійник у ті дні,  коли, здається, аж зойкнула правічна земля від нечуваної наруги над собою, коли  спалахнула чорна зірка Полин над Україною. Ось уже тридцять  п'ять років минуло від тієї жахливої ночі з 25 на 26 квітня 1986 року, коли о першій годині 23 хвилини над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велике вогнище.  Тридцять  п'ять  pоків пройшло, але не дають спати людській совісті дзвони Чоpнобиля. Все в них сплелося: тяжкий біль втpат, надія, що тpагедія не повтоpиться, щиpа вдячність геpоям, що гpудьми стали на  захист Життя,  віpа в неодмінну пеpемогу людської Волі та Розуму.

 

Чорнобиль - не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших співвітчизників. Та з роками притупляється гострота пережитого. Проходять нові покоління, які дедалі менше знають про цю страшну катастрофу. Тим ціннішими є свідчення безпосередніх учасників подій. Вони доходять до нас у книгах, мемуарах, дослідженнях, публікаціях журналістів, фотокореспондентів, у документальних фільмах.

У фонді нашої бібліотеки є цілий ряд книг на цю тему, які пропонуються вашій увазі.

Фото без опису Загреба, Михайло.   Пропусти Чорнобиль крізь серце [Текст] : Фотокнига /   М.Загреба. – К. :  «Спалах», 2002. – 119 с.

        Ця фотокнига – данина пам`яті журналіста, ліквідатора , учасника історико – культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби. Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну , але й під іншим кутом зору  - гуманітарним , і замислитись над тим. Що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях. Правдиву оповідь автора ілюструють його фотографії, - адже автор відомий як талановитий фотожурналіст.

 

Фото без описуПлохій С.  Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи/ Сергій Плохій; пер.з англ.В. Махоніна, Є. Тарнавського; Художник-оформлювач О. Гугалова-Мєшкова. Харків: Фоліо, 2019. 396 с.:іл.

      У цій захопливій книзі автор стверджує, що славнозвісний тест турбінного двигуна був не просто випадковою помилкою, а катастрофа насправді була спричинена дефектом проєктування. Книга представляє не лише моторошну картину подій в апаратному залі, але й падіння радянської системи.

Сергій Плохій — один із дослідників історії України та провідних фахівців з історії Східної Європи, професор української історії та директор Українського наукового інституту в Гарвардському університеті у США.

У листопаді 2018-го ця книжка, видана англійською видавництвом Allen Lane, отримала премію Бейлі Гіффорда (Baillie Gifford Prize) –найпрестижнішу британську літературну відзнаку в жанрі нехудожньої літератури.

 

Фото без описуМужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка.  Поеми. Вірші. – К.:Молодь, 1988. – 144 с.: фотоіл.

      Ця книга – данина пам'яті загиблих, вияв палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС.

 

 

 

Фото без опису

Медведев Г. Чернобыльская тетрадь: Докум.повесть. – К.: Дніпро, 1990. – 165с.

   Повість «Чернобыльская тетрадь» написана фахівцем-атомником Григорієм Медведєвим. Це правдива розповідь про Чорнобильську трагедію, її причини та наслідки,наслідки, про героїзм людей, що знаходились в зоні лиха.

 

Фото без описуОлійник, Борис Ілліч. Сім [Текст]: Поема / Б.І.Олійник. - К.: Рад. Письменник, 1988. - 94с.

      Цей твір присвячено пам'яті відважних шести пожежників, що самовіддано вступили у боротьбу зі смертю, та кінорежисера Володимира Шевченка, який знімав фільм про спробу людей протистояти стихії. "Де ви тепер, матерів своїх діти, колисаєте сон", — у традиції народного плачу і скорботи запитує поет, і "мов з козацького реєстру" вичитуємо імена сміливців: Віктор Кібенок, Микола Вашук, Василь Ігнатенко, Микола Титенок, Володимир Тишура, Володимир Правик, Володимир Шевченко. Завдяки Б. Олійнику, його продуманому художньому прийому поіменної переклички свічка пам'яті горітиме у віках і нагадуватиме про кожного героя чорнобильських подій.

 

Фото без опису

Яворівський, Володимир Олександрович.  Марія з полином в кінці століття [Текст]: Роман / В.О.Яворівський. - К.:       Рад.письменник,1988.- 262с.В романі В. Яворівського «Марія з полином у кінці століття» катастрофа розкривається переважно через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої була в селі Городища, розташованого за 20 км. від атомної станції. У книзі розкривається  правда про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців, адже нікому не спадало на думку розташовувати «мирний» атом під стінами білокамінної.

 

Фото без описуВишневський Д., Рибак О., Сирота О. Чорнобильська зона відчуження.  К.: Саміт-книга, 2019.-224с.

     Цей путівник – своєрідна візитка зоною відчуження. Він розкриває Чорнобиль як  грандіозний музей просто неба. Чорнобильська зона постає перед нами в її сучасному вигляді і , разом із тим, в історичній ретроспективі.

 

 Вірина Л.А. Тієї вогняної ночі: Чорнобильська оповідь. – К.: Молодь, 1989. -192с.:фотоіл.

У книжці розповідається про лейтенанта пожежної частини Володимира Правика, якому за подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь