A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Що потрібно знати про вакцинацію від COVID-19: запитання та відповіді

Дата: 02.07.2021 09:03
Кількість переглядів: 289

Станом на 01 липня від COVID-19 у Житомирській області вакциновано 78 182 особи.

 

В Україні від початку вакцинальної кампанії, за інформацією Міністерства охорони здоров’я України, щеплено проти COVID-19 1 965 660 людей, з яких 93 186  – за минулу добу 30 червня.

 

МОЗ підготувало відповіді на найпоширеніші питання щодо вакцинації проти коронавірусної інфекції, зокрема про дію вакцин та їх імуногенність, а також набуття імунітету.

 

Як працює вакцина проти COVID-19?

Вакцини діють, імітуючи збудник інфекції — віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Вони «навчають» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник. Традиційно через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі сформувати пам’ять про неї. Отже, імунна система зможе швидко розпізнати та побороти інфекцію, перш ніж людина захворіє. Так працюють деякі сучасні вакцини проти COVID-19. При розробленні інших вакцин використовуються нові підходи: йдеться про так звані РНК- та ДНК-вакцини. Замість того, щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК та ДНК-вакцини дають нашому організмові необхідний генетичний код, щоб наша імунна система сама виробляла антиген. Щоб отримати додаткову інформацію про розробку вакцини проти COVID-19, відвідайте веб-сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Коаліції з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI).

 

Який імунітет триває довше — набутий після хвороби на COVID-19 чи здобутий внаслідок вакцинації?

Захист від вірусу, який людина отримує після того, як перехворіла, називається імунітетом, що набутий природним шляхом. Антитіла, які виробляються в організмі до SARS-CoV-2, з’являються не відразу, а протягом перших кількох тижнів після зараження, а їх наявність вказує на те, що людина була інфікована SARS-CoV-2 незалежно від перебігу захворювання (безсимптомної, легкої чи важкої форми). Наскільки людина з природним імунітетом буде захищена від повторного зараження, залежить від багатьох факторів та індивідуальних особливостей, які на сьогодні остаточно не встановлені. Перед вакцинацією не потрібно здавати ПЛР-тест на COVID-19, чи на антитіла до нього. Не завжди при проведенні ІФА-тестів для визначення антитіл у осіб після вакцинації, визначаються антитіла, що утворюються після вакцинації. Антитіла після вакцинації виробляються до конкретного фрагмента вірусу. У випадку векторних чи мРНК вакцин проти COVID-19 — до спайк-протеїну. Суть вакцин у тому, щоб організм напрацював антитіла та клітини до знешкодження вірусу SARS-Cov-2.

 

Що таке імуногенність вакцин?

Імуногенність – це здатність вакцини стимулювати утворення антитіл та клітин. Іншими словами, це показник, що визначає відсоток тих, у кого відбулася імунна відповідь або сила імунної відповіді. Всі вакцини проти COVID-19, які зараз застосовуються мають високу імуногенність. Відомо, що ті, хто мають антитіла після хвороби, можуть повторно захворіти. Рівень захворюваності серед вакцинованих практично не зростає. Якщо і є випадки захворювань — то вони легкі. А серед невакцинованих — рівень хворих зростає. Вакцинація – єдиний ефективний спосіб сформувати імунітет до COVID-19, щоб захистить від інфікування чи важкого перебігу хвороби.

 

Скільки людей потрібно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет проти COVID-19?

Наразі експерти точно не можуть сказати, який відсоток людей необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет проти COVID-19. Колективний імунітет є тоді, коли більшість людей вакциновані або перехворіли: саме в такому разі припиняється передача вірусу від людини до людини. Відсоток населення, який необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет, залежить від конкретного вірусу. Результати математичного моделювання вказують: щоб знизити поширення коронавірусної хвороби COVID19 та смертності від неї, ефективну вакцину мають отримати від 60% до 80% населення. Утім, наразі складно визначити точніший відсоток, адже невідомо, наскільки ефективно вакцинація проти COVID-19 запобігає передаванню вірусу від людини до людини. У світі тривають наукові дослідження, перші результати очікуються найближчими місяцями.

 

Нагадаємо, що МОЗ повідомив про випадки захворювання новим штамом вірусу «Дельта».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь