A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Субсидія – це допомога від держави, тим, хто цього потребує

Дата: 21.10.2021 16:41
Кількість переглядів: 2223

Субсидія – це допомога від держави, тим, хто цього потребує. Гроші платників податків мають витрачатись відповідально, тому передбачена перевірка наявності боргів у людини, що звернулась за субсидією.

Прийом документів для оформлення субсидій можна подати через відділі «ЦНАП» Іршанської селищної ради (1-ий поверх) та Відділ соціального захисту населення Іршанської селищної ради кабінет № 19 (3-ій поверх). Жителі сіл нашої громади можуть подавати документи на субсидію старостам та діловодам своїх сіл.

З 1 січня 2021 р. заяви з необхідними документами приймаються від громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій лише у разі надіслання їх на папері поштою або в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

Для оформлення субсидії онлайн треба перейти за посиланням ,,Оформлення субсидії онлайн" на сторінці https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html .

 

Які саме борги можуть завадити оформити субсидію?

Таких випадків два.

Перший, якщо у людини є заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці. Також перешкодою для оформлення субсидії є така заборгованість у вашого члена сім’ї.

Перевіряється наявність заборгованості в Єдиному реєстрі боржників. Реєстр відкритий, безкоштовний, тому можна отримати всю інформацію самостійно за посиланням - https://erb.minjust.gov.ua .

З цього випадку є винятки і розраховувати на субсидію можна, якщо така заборгованість є у члена сім’ї, який:

- вважається безвісно відсутніми за рішенням суду;

- має правовий статус зниклої безвісті особи;

- є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря;

- відсторонений від роботи (посади) в порядку забезпечення кримінального провадження;

- перебуває під домашнім арештом або тримання під вартою.

Другий випадок - наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 340 грн на день звернення за призначенням житлової субсидії.

Органи соцзахисту отримують таку інформацію від підприємств, які надають комунальні послуги.

Винятком є наявність заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов. Наявність такої заборгованості не перешкоджає оформленню субсидії.

Якщо заборгованість зі сплати комунальних послуг виникла і опалювальний сезон вже розпочався, все рівно є можливість оформити субсидію. Житлова субсидія буде призначена з початку опалювального сезону, якщо ви впродовж двох місяців від його початку надасте один з таких документів:

- документальне підтвердження сплати заборгованості;

- укладений договір про її реструктуризацію;

- ухвалу про відкриття провадження у справі щодо оскарження заборгованості в судовому порядку.

Якщо ви подали такі документи пізніше ніж за дві місяці після початку опалювального сезону, то субсидію зможуть призначити з місяця, що настає за тим, у якому до органу соцзахисту надійшли документи.

 

Які документи подаються

Громадянин надає:

– заяву про призначення та надання житлової субсидії ,

– декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії .

 

За потреби можуть бути також додані:

– договір найму (оренди) житла (за наявності),

– довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ)

- інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), наприклад, документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації. Такими документами можуть бути:

довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;

довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;

акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради;

договори оренди житла в іншому місці тощо.

 

Хто має право на отримання допомоги?

Право на отримання житлових субсидій мають сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.

Наразі обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

- обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства

- середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

- дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2021 складає 2189 грн.; розмір прожиткового мінімуму на 01.07.2021 складає 2294 грн );

- отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 20%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

При цьому згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 247, до завершення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і місяця, що настає за місяцем, у якому відмінено карантин, замість 20% базової норми плати за житлово-комунальні послуги  застосовується 15%.

Після цього розраховується розмір обов’язкової частини платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

РОЗРАХУНОК РОЗМІРУ СУБСИДІЇ

Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних норм і нормативів та  обсягом обов’язкового платежу.

Субсидія = плата за ЖКП в межах норм і нормативів  - обов’язковий платіж

Знаючи дохід сім’ї,  а також членів сім’ї і осіб зі складу домогосподарства, можна самостійно розрахувати розмір обов’язкового платежу і орієнтовний розмір субсидії. Постановою КМУ від 06.08.2014 № 409 установлено соціальну норму житла та соціальні нормативи, у межах яких держава надає громадянам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Згідно з постановою КМУ від 27.07.1998 № 1156, розмір обов’язкового відсотка платежу за житлово-комунальні послуги визначається для кожного домогосподарства індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу.

Житлова субсидія розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний сезони.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, то відповіді на них Ви можете отримати в Управлінні соціальної політики Коростенської РДА (м.Коростень, вул. Івана Франка, 5) за телефоном управління: (04142) 5 01 19 (Коростень), у відділі «ЦНАП» Іршанської селищної ради за телефоном 4 22 22.

Також Ви можете дізнатися більше про програму житлових субсидій на сайті Міністерства соціальної політики України: msp.gov.ua.

 

 

Відділ соціального захисту населення

Іршанської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь