A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Розробку регіональних планів на виконання Ромської стратегії 2030 обговорили учасники семінару в Києві

Дата: 21.12.2021 11:33
Кількість переглядів: 269

Фото без опису

У Києві відбувся дводенний семінар “Розробка регіональних планів на виконання Ромської стратегії 2030: обмін ідеями та досвідом, пошук оптимальних рішень”, задля підвищення компетенції людей та інституцій, причетних до розробки регіональних планів заходів на виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року.

Захід провела Державна служба України з етнополітики та свободи совісті за підтримки проєкту Ради Європи “Захист національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні”.

Присутніх привітали заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Вахаг Мурадян та очільниця Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан.

Пані Олена Богдан спільно зі своєю командою ознайомила учасників та учасниць заходу з узагальненими підсумками виконання Стратегії 2013-2020 роки.

Своїм досвідом співпраці з органами місцевої влади в громадах Переяслава Київської області, Ніжина Чернігівської області, Олександрії Кіровоградської області, Золотоноші Черкаської області, міста Запоріжжя, Каховки Херсонської області, міста Одеса поділились представники та представниці Міжнародної благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”, Благодійного фонду “Вітри змін”, громадських організацій “Об’єднання ромських жінок “Голос ромні”, “Терне Берша”, “Суспільство ромів Південного краю “Романо Тхан” та інших.

Важливу доповідь представила пані Елеонору Кулчар з Ужгорода, яка розповіла про діяльність мережі REYN-Україна, що допомагає дітям з ромських родин отримувати якісну освіту, доступ до навчальних закладів, до користування матеріалами та новітніми технологіями без упередженого та дискримінаційного ставлення. У нагоді були виступи начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького, який представив перший регіональний план, розроблений на виконання Ромської стратегії 2030; експертки Ради Європи Ольги Цвілій, яка представила рекомендації щодо розробки регіональних програм; депутата Ужгородської міської ради Мирослава Горвата та представників Закарпатської облдержадміністрації Олександра Ляха та Євгена Тищука.

“Надзвичайно конструктивними були виступи представниць Ради Європи Земфіри Кондур, правозахисної організації “Аmnesty International”, ромської активістки, Олени Вайдалович, які акцентували увагу на важливості забезпечення комплексного підходу у пошуку шляхів вирішення питань ромів; зосередженні на інформаційній роботі щодо антидискримінації ромів, необхідності врахування їх багатоманітності, мовної і соціальної диференціації тощо. Спільна робота велась в інтерактивному форматі – спільно ідентифікували існуючі проблеми і розбирали їх в групах, шукаючи алгоритми та напрацьовуючи рекомендації й формати взаємодії. У кожній сесії учасники мали можливість ділитись досвідом та ідеями, пропонувати можливі рішення», – сказала Ярослава Різникова.

Учасниками та учасницями  заходу опрацьовувались як питання наповненості більш узагальненого, спрямованого на усунення бар’єрів, існуючих в законодавстві, – національного плану, а також більш практичних, наближених до життєвих проблем – регіональних.

Довідково. Проєкт Ради Європи « Посилення захист національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні», який базується на конкретних рекомендаціях двох органів моніторингу Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Проєкт втілюється в життя в рамках Плану дій Ради Європи для Україні на 2018-2022 роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь