A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

«Довідникбезбар’єрності» відтепер доступний українською жестовою мовою

Дата: 15.02.2022 10:50
Кількість переглядів: 224

У«Довіднику безбар’єрності» – посібнику з нової етики спілкування без ярликів, стереотипів чи образливих слів, з’явився переклад українською жестовою мовою. Відтепер проєкт, який розкриває знання про безбар’єрність та її філософію, і сам трансформувався у безбар’єрний.

«Щоб скористатися перекладом, заходьте на сайт Довідника https://bf.in.ua, відкривайте будь-яку публікацію, тисніть на віджетугорі – синій кружечок із зображенням рук, і з’явиться віконечко з перекладачем. Для користувачів, які сприймають інформацію на слух, ми передбачили аудіодескрипцію. Схема користування така сама, тільки увімкніть звук на своєму гаджеті», – розповіла ініціаторка проєкту Олена Зеленська.

Переклад Довідника дав поштовх тому, що українська жестова мова збагатилася новими словами. Як розповіла перша леді, у ході роботи з’ясувалося, щодеякі слова, наприклад, фемінітиви, не маютьвідповідників. Тому перекладачам громадської організації Громадський рух «Соціальна Єдність» довелося креативити, зокрема й шукати рішення в інших жестових мовах.

Довідник також отримав англомовну та російськомовну версії. Це робить його доступним для користувачів з різним культурним кодом, до того ж сприятиме поширенню знання про безбар’єрність за межами України.

«Довідник безбар’єрності» – ініціатива і флагманський проєкт першої леді України Олени Зеленської. Аналітичну та технічну підтримку проєкту надавала громадська організація «Безбар’єрність». Упорядниця довідника – Тетяна Касьян, ілюстраторка – Ольга Дегтярьова. Партнерами проєкту виступили ДТЕК, Danone, FairmontGrandHotelKyiv, Inka, 1+1 media, Доступно.UA, HappyToday, Громадський Рух «Соціальнаєдність».

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь