A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Мистецький захід у музейній кімнаті села Старики

Дата: 21.07.2022 14:52
Кількість переглядів: 360

У музейній кімнаті сільського побуту села Старики, 20 липня 2022 року, відбувся  мистецький захід у рамках святкування Дня етнографа (17 липня) та Дня Української Державності (28 липня). Серед учасників заходу були присутні заступник голови Іршанської селищної ради Галина Ширченко та спеціаліст Відділу освіти, культури, спорту молодіжної політики та охорони здоров’я Володимир Кайдалов.

     Зустріч розпочалася екскурсією музейною кімнатою та ознайомленням з експонатами, що представляють історичну цінність сільського побуту. Історичну мандрівку провела Надія Володимирівна Васянович, мешканка села Старики, яка є ініціаторкою  створення музейної кімнати та продовжує нею опікуватись на громадських засадах, а допомагають їй подруги-односельці та небайдужі люди, які стараються зберегти та відродити надбання наших пращурів. Творчу частину заходу розпочав місцевий поет Анатолій Пантус, який декламував власні вірші на патріотичну тематику.   

      Перед глядачами виступили гості - митці з Києва. Козак Сергій Шум розповів багато цікавого про рух українського сучасного козацтва, про національно-патріотичне виховання дітей та молоді. Вихованець Сергія  юний музикант Іванко зворушливо та вміло грав на цимбалах, а усі учасники заходу підспівували йому «Ой, у лузі червона калина». Знатний у колі етнографії кобзар, лірник та дослідник українських традицій Олександр Гончаренко виконав низку прадавніх пісень під старовинний музичний інструмент - ліру. Окрім виконання пісень він постійно тримав зв’язок із слухачами, розповідав історію відродження свого інструменту, цікаві випадки з власного життя та ділився історіями відродження старовинних пісень. Олександр Гончаренко співпрацює з Національним музеєм народної архітектури та побуту у Пирогові, він був приємно вражений експонатами музейної кімнати та атмосферою, в якій проходила творча зустріч.

     На завершення заходу господиня музею Надія частувала усіх смачним сиром  власного виробництва та іншими смаколиками. Всі присутні, залишаючи музей, отримали естетичне задоволення та духовне збагачення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь