A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Вітаємо нашого земляка Олександра Голяченка з виходом в світ збірника матеріалів науково-краєзнавчих конференцій та окремих статей (кінець ХХ – початок ХХІст.) «Центральна Житомирщина»

Дата: 27.07.2022 14:32
Кількість переглядів: 593

Фото без опису

У передмові збірника Павло Скавронський, голова Житомирської обласної організації НСКУ, зазначив що до нього увійшли матеріали міжнародних, всеукраїнських науково-краєзнавчих конференцій, які проходили у містах Києві, Житомирі, Бердичеві, Новограді-Волинському, Малині, Переяславі-Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, селищі Хорошів. У них представлена історія та сьогодення, відомі постаті та важливі події, що відбувалися у межах земель центральної частини Житомирської області. Запросив читачів до поглиблення знань з історії та сьогодення Житомирщини.

Для жителів Іршанської територіальної громади збірка цікава ще й тим, що в ній зібрані матеріали про:

- загиблих земляків, які полягли за волю України на початку ХХІ століття;

- історію Іршанського ГЗК, одного з флагманів титанодобувної галузі України, містоутворюючого підприємства;

- «музей під відкритим небом», галерею із 12 стендів біля палацу культури та спорту «Титан», де відображено історію ІГЗК та селища Іршанськ, який було відкрито в 2019 році (автор та упорядник -  Олександр Голяченко);

- Володимира Макаровича Гулія, другого директора Іршанського ГЗК;

- дренажний спосіб видобування ільменіту на Іршанському ГЗК та інші цікаві матеріали.

Збірник побачив світ у липні місяці, у якому вся Україна і наша громада 28 числа відзначає День Української Державності. Це символічна подія, бо автор видання Олександр Голяченко палкий патріот України, рідного краю, ще в 1997 році, будучи на посаді Іршанського селищного голови, розробив та реалізував «Концепцію розробки та вдосконалення топонімічного ландшафту (системи назв) селища Іршанська», що дало можливість обгрунтовано перейменувати назви вулиць, провулків та зміни радянських топонімів у відповідності до українських реалій (так ми розпрощалися з вулицями Совєцкая, Лєніна…). У 2019 році  видано краєзнавчий довідник «Хорошівський район», який був удостоєний обласної премії імені Миколи Костриці, а в 2020 році за поданням Житомирської обласної організації «Просвіта» Всеукраїнське об’єднання громадян «Країна» нагородила автора медаллю «За збереження історії».

Вітаємо Олександра Сергійовича з виданням збірника «Центральна Житомирщина», дякуємо за невтомну працю  для збереження історії рідного краю та бажаємо у доброму здоров’ї подальших творчих успіхів у мирній незалежній Україні!

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь