A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Насильницька паспортизація тимчасово окупованих територій росією: основні факти

Дата: 05.08.2022 16:31
Кількість переглядів: 131

Росія намагається нав’язати російські паспорти громадянам України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях в Херсонській та Запорізькій областях. Таким чином ворог переслідує кілька цілей. По-перше, це легалізація окупації: масова видача паспортів дозволяє російській пропаганді просувати наратив про те, що в регіоні нібито проживають російські громадяни, а відповідно будь-які дії РФ – «легітимні». По-друге, оформлення паспортів надає росіянам дані, які потім використовуються для підготовки псевдореферендумів.

Фото без опису

Завдяки масовому спротиву українців на тимчасово окупованих територіях російські окупанти провалили миттєве проведення псевдореферендумів, як це відбулося у 2014 році в Криму. Але напередодні контрнаступу ЗСУ на півдні ці спроби знову інтенсифікувалися. Окупанти ставлять звичайних людей на окупованих територіях в непросте положення: блокують доставку гуманітарної допомоги з боку України, створюють соціальну кризу й потім видають одноразові виплати розміром 10 тис. рублів в обмін на російський паспорт. Росія намагається чинити тиск на найбільш вразливі категорії населення.

Основні факти

2014–2022:

У 2014 році росія підступно окупувала український Крим. Тоді ж в росії був прийнятий федеральний конституційний закон, згідно з яким громадяни України та особи без громадянства, що постійно проживали в Криму, були визнані громадянами російської федерації. Можливість відмовитись від російського«паспорта» була досить примарною через те, що паспортизація проходила у дуже стислі строки та швидкими темпами.

У 2019 році для мешканців ОРДЛО росія запровадила спрощений режим отримання російського«паспорта». Уже у 2022-муцю процедуру паспортизації розширили на мешканців, що проживають на територіях Луганської та Донецької областей, а потім і на всі інші області, що опинилися в тимчасовій окупації внаслідок повномасштабного вторгнення.

Протягом трьох років,на території ОРДЛО росія надала приблизно 700 тис. рос. «паспортів».

Проте, наразі, росіяни не мають подібних «успіхів» в паспортизаціїна окупованій території Херсонської області.

2022:

Відколи почалась паспортизація?

Наприкінці травня поточного року росія почала примусову паспортизацію населення ТОТ Херсонщини та Запоріжжя.

25 травня російська окупаційна, так звана, «влада» заявила, що отримала від мешканців ТОТ перші 50 заяв на отримання російського «паспорту».

Слід зазначити, що підготовка до паспортизації ТОТ Херсонщини та Запоріжжя здійснювалася заздалегідь. За словами радника голови Херсонської військової адміністрації Сергія Хланя, російські військові примушували полонених херсонців писати заяви на отримання «паспорта» рф.

Скільки вже українців отримали «паспорти»?

Ця інформація досі залишається під питанням. Заяви української та російської сторони – радикально полярні. Україна, зі свого боку, стверджує, що на територіях тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей було видано лише декілька десятків-сотень «документів», проте окупаційна «влада» заявляє, що за російськими «паспортами» стоять черги, а частина населення вже їх отримала.

Де видають «паспорти» рф, як виглядає процедура, чи забирають український паспорт?

Як правило видача/отримання російських «паспортів» відбувається у, так званих, Центрах на базі ЦНАП. Зазвичай, під час процедури оформлення «паспорта» країни-окупанта, український документ забирають, але російська сторона стверджує протилежне: український документ залишається на руках населення.

Чи здійснює тиск окупаційна влада на населення отримувати російський «паспорт»? Можна не брати російській «документ»?

Російській «паспорт» населенню ТОТ поки що можна не брати. Наразі зафіксовано досить небагато фактів прямого тиску на людей з метою отримання російського «паспорту». Утім,населення ТОТ залякане: люди бояться, що стосовно тих, хто ненадумає отримати російський«паспорт», будуть застосовані репресивні заходи.

Наразі точно можна констатувати, що окупаційна влада формує для людей на ТОТ таке навколишнє середовище, в якому дуже складно вижити без «аусвайсу» окупанта.

Особливо якщо ви:

  • Пенсіонер і не можете отримати пенсію з території України, оскільки банківська система та Укрпошта не працюють. У цьому випадку ви не зможете розраховувати на російську пенсію без російського «паспорта». Ви залишаєтесь без засобів до існування;
  • Маєте у власності бізнес, автомобіль, нерухомість тощо. Згідно з юридичними нормами  рф, без «паспорта» ви є ніхто і не можете довести своє право на власність, а отже є ризик все втратити;
  • Ви належите до групи людей життя і праця яких не може проходити у нелегальних умовах або вам необхідна постійна медична чи соціальна допомога;
  • Ви маєте соціально вразливе положення і сподіваєтесь на гуманітарну допомогу.

Хто найчастіше бере «паспорти» рф?

  1. Репрезентанти з вищеозначених категорій.
  2. Особи, які мають проблеми з українськими законами.

Дані з відкритих джерел та пабліків.

Джерело: https://korostenska-rda.gov.ua/news/1659706396/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь