A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Анатолій Душко: Історія кримськотатарського народу схожа на українську — це боротьба за свободу

Дата: 15.08.2022 14:09
Кількість переглядів: 393

09 серпня, Україна відзначає Міжнародний день корінних народів світу.

У цей день начальник Управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко та заступник начальника відділу культурно-мистецьких установ та у справах релігій, національностей Управління Олександр Пивоварський зустрілися із керівником громадської організації «Кримські татари Житомирщини та переселенці з Криму» Ісмаїлом Сулеймановим.

«Надзвичайно радий, що ми сьогодні зустрілися, адже історія кримськотатарського народу схожа на українську — це боротьба за свободу. У такий важкий час нам важливо єднатися, гармонізувати міжнаціональні відносини та захистити права всіх корінних народів», — сказав Анатолій Душко.

Як зазначив Ісмаїл Сулейманов, для нього особисто важливо об’єднати людей, які були змушені тікати з Криму та прилеглих територій через війну. Створення всіх умов для підтримки цих людей та водночас збагачення культурного життя області та України є важливими.

Коментар МЗС України з нагоди Міжнародного дня корінних народів можна прочитати ТУТ.

Довідково. Міжнародний день корінних народів світу був заснований для того, аби світова спільнота пам’ятала про необхідність проявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення. За даними ЮНЕСКО сьогодні у 90 країнах світу проживає близько 37 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються на більш як 5 тисячах своїх етнічних мов і котрі дотримуються своїх культурних традицій.

В Україні корінними народами є кримські татари, караïми, кримчаки. Триваюча окупація Kpиму гостро актуалізує проблематику забезпечення прав корінних народів України, жертвами масових репресій і переслідувань стала ціла нація кримських татар.

Кримські татари – східноєвропейський тюркський народ, що історично сформувався в Криму. Розмовляють кримськотатарською мовою, яка входить до тюркської мовної сім’ї. Існує велика діаспора кримських татар у Турції.

Видатні особистості кримськотатарського народу : Ісмаїл Гаспринський (просвітитель, політик), Ахмет Хан Султан (Герой Радянського Союзу, льотчик, його іменем був названий аеропорт у Сімферополі), Агатангел Кримський (філолог, перекладач, знавець понад 40 мов), Джамала (співачка).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь