A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Вшанували пам’ять жертв Голодомору

Дата: 28.11.2022 12:14
Кількість переглядів: 341

Під гаслом «Пам’ятаємо Єднаємося Переможемо» в Іршанській територіальній громаді вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв цих трагічних подій. Цього року 26 листопада о 16:00 було проведено  загальнонаціональну хвилину мовчання та Всеукраїнську акцію «Запали свічку пам’яті».

Український інститут національної пам’яті підготував історичну довідку про Голодомор, в якій зазначив, що 1933 рік для України став часом національної катастрофи, яка поставила націю на межу зникнення. Цей голод не був наслідком стихійного лиха, засухи або неврожаю, а став результатом цілеспрямованої політики комуністичного тоталітарного режиму. Насильницьким вилученням продовольства, блокадою сіл і цілих районів, забороною виїзду за межі України, згортанням сільської торгівлі та репресіями комуністи створили для українців умови, несумісні з життям, і тим самим здійснили масове вбивство голодом.

Цьогоріч ми вшановували пам’ять жертв Голодомору в умовах російсько-української війни, коли знову відбувається знищення українського народу, всього, що пов’язане з українством та України як держави. Але ворогу не вдасться нас залякати і зламати, ми усвідомлюємо, що нам потрібно ще більше дослідити та вивчити нашу історію, яку весь час намагалися змінити та вирвати історичну память. Так, жителька села Старики Надія Володимирівна Васянович під час прибирання місцевого кладовища виявила місця захоронення, на яких лежали камінці без надписів. Розпитуючи старожилів, дізналася, що там поховані люди, які стали жертвами голоду та політичних репресій. Вся родина Вясянович, небайдужі громадяни вирішили увіковічити це місце та встановити пам’ятний знак, який благодійно виготовив підприємець Олексій Панченко. Місцевий священик допоміг у виготовленні деревяного хреста. В суботу 26 листопада відбулося освячення пам’ятного знака та спільний молебень (на якому були присутні представники різних релігійних конфесій) за упокій жертв Голодомору та політичних репресій.

Відповідні заходи відбулися в с.Мелені та С.Ковалі, в яких взяли участь селищний голова Сергій Сахненко, заступники, керуюча справами виконавчого комітету, старости та жителі громади, а також в освітніх та клубних установах, бібліотеках.

 

Пам’ятаємо Єднаємося Переможемо

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь