Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

День вишиванки

Дата: 18.05.2023 09:35
Кількість переглядів: 464

Фото без описуЩороку, в третій четвер травня, не лише в Україні, а й у всьому світі відзначається свято, що популяризує культуру та традиції нашої країни – День вишиванки. Це свято покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, оскільки традиції вишивання мандрували крізь віки і їх продовжували, розширювали та шанували. Вишиванка змогла осучаснитись і залишитись такою, як тисяча років тому. Саме з нею уособлюють найкращі емоції та думки, адже вона увібрала в себе віковічну історію. Вишивану сорочку українці одягали з давніх-давен, бо  свято вірили, що вона захищає від усього злого та є оберегом.

Історія української вишиванки має глибоке коріння,  елементами вишивки прикрашався, ще одяг скіфів, також вишитий одяг було прийнято носити у Київській Русі.  В кожному регіоні України існують свої традиції вишивання та свої поширені елементи орнаменту. Кожен елемент орнаменту у вишивці має своє значення.

В Іршанській територіальній громаді проживає чимало майстринь вишивання. Кожна з них має свої улюблені техніки, кольори та візерунки. Переддень свята вишиванки працівники культури старостинських округів Іршанської громади завітали до рукодільниць, які проживають у селах нашої громади. Так, у селі Десятини проживає Софія Іванівна Панченко, у Добрині є вишивальниці Слобожан Ольга Петрівна та її донька Федчук Любов Іванівна, в селі Губенкове проживає Беляк Ольга Григорівна та Дяченко Євгенія Аркадіївна, у селі Шершні – Грищенко Ольга Іванівна, у Стариках – Грищенко Людмила Василівна та Тетяна Севостьянова – жителька села Ковалі. Ці славні жіночки, більша частина яких має вже поважний вік, створили у своїх оселях справжні музеї українського вишивання. Саме у сільському побуті зберігається наша культурна спадщина, її треба шанувати берегти та примножувати.

Бажаємо усім Божого благословення, нехай висока мудрість і сила тисячолітньої традиції дає натхнення в житті, укріплення української ідентичності заради процвітання нашої країни та нашої  громади.

Коротенькі любительські відео про вишивальниць можна переглянути під статтею.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь