Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Співпраця і командна робота з відкриття оновленої пам’ятної дошки Гулію

Дата: 05.06.2023 12:59
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

Пам'ять… Таке коротке слово… Вона нетлінна і вічна …  Вона ніколи не згасає! Пам’ятні знаки, меморіальні дошки – це нагадування про тих, хто вже пройшов свій життєвий шлях, хто під час свого життя робив добрі і потрібні справи.

2 червня відбувся міні-мітинг аби урочисто відкрити оновлену пам’ятну дошку відомій постаті селища Іршанськ, другому директорові Іршанського ГЗК Володимиру Макаровичу Гулію. Друге червня є пам'ятною датою, адже у 1921 році у цей день Володимир Макарович народився. У цьому році Гулію виповнюється 102 роки від дня народження.

Якщо запитати жителів Іршанська: хто є найшановнішою людиною за часи існування комбінату і селища, то першим, беззаперечно, назвуть прізвище Гулія.

Він залишився у пам’яті іршанців, як досвідчений керівник із стратегічним мисленням, мудрою і тактовною людиною.

Майже п’ять років, від березня 1970 до жовтня 1975 року, він очолював Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. Саме у нашому поліському краї сповна розкрився талант керівника та організаторські здібності Гулія. Свої знання Володимир Макарович віддавав удосконаленню виробничих процесів і розвитку потужностей підприємства. Говорячи сучасною мовою, директор ІГЗК став ефективним менеджером. У полі зору Гулія завжди була турбота про простого трудівника та пріоритети у поліпшенні життя мешканців Іршанська, соціальна сфера та інфраструктура знаходилась на балансі підприємства. Помер Володимир Макарович у розквіті творчих, трудових сил, у віці 54 роки,  29 жовтня 1975 р. та похований на Іршанському кладовищі. За трудову діяльність був нагороджений державними нагородами та медалями, є кандидатом технічних наук. На його честь в Іршанську названо вулицю та було встановлено меморіальну дошку. В країні триває декомунізація та дерусифікація, а меморіальна дошка Гулію, яка вже багато років висіла на будинку № 9 по вул. Гулія була викарбувана російською мовою, що на сьогоднішній день не прийнятно.

За проханням та ініціативи громадськості, під час першого засідання топонімічної комісії, яка створена при виконавчому комітеті Іршанської селищної ради, було ухвалене одне з рішень поновити пам’ятну дошку Володимиру Макаровичу Гулію та встановити її на адміністративній будівлі Іршанської селищної ради.

Ініціативу виготовити новий меморіал взяв на себе директор гірничодобувного підприємства «Іван» Смєлковський Іван, він і став головним меценатом. Голова селищної ради Сергій Сахненко під час своєї промови подякував усім, хто долучився до виготовлення пам’ятного знаку, хто взяв участь у мітингу та вручив Подяку від селищної ради спонсору Івану Смєлковському. Особливість оновленої дошки полягає в тому, що, можливо, вперше в Україні на камені габро викарбовано QR-код. Тепер будь хто з іршанців чи гостей селища зможе отримати три опції: текстовий матеріал, фотографії та відео про Володимира Гулія. Таким чином в Іршанську не лише ушанували видатну постать краю, але й створили нову туристичну локацію. QR-код розробив програміст Євген Стужук, портрет та текст викарбував художник Павло Папроцький.

Приємно констатувати, що в Іршанській територіальні громаді відчувається співпраця і командна робота місцевої влади, громадськості та бізнесу.

На урочистості зазначалось, що дана подія відбулася завдячуючи нашим захисникам та захисницям, які боронять українську землю від рашистів.

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь