Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

Як вберегти себе і близьких від захворювання на сальмонельоз

Дата: 25.07.2023 16:53
Кількість переглядів: 109

Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що вражають переважно травну систему людини.

Фото без опису

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Рідше хвороба передається від людини до людини через брудні руки або предмети побуту. Оскільки бактерії роду Salmonella досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля, для їх знищення необхідна тривала термічна обробка.

Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

Сальмонельоз є одним із видів харчового отруєння і самостійно його діагностувати майже неможливо. Тому при появі будь-яких симптомів отруєння необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

Будь яка профілактика краща за лікування, тому для запобігання захворювання на сальмонельоз пропонуємо дотримуватись таких правил:

  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом;
  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо від готових страв;
  • яйця перед приготуванням слід ретельно вимити;
  • страви з сирих яєць краще вжити одразу після приготування;
  • розморожувати м'ясо і рибу слід в холодильнику;
  • при приготуванні страв із м’яса або риби, не торкайтеся до інших продуктів;
  • страви з м’яса і птиці необхідно вживати тільки після термічної обробки;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, який після використання обдавати окропом;
  • для м'яса і риби краще виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку, або хоча б обдати кухонний інвентар окропом після обробки зазначених продуктів;
  • дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок не споживати продукти, що швидко псуються: салати зі сметаною або майонезом, кондитерські вироби з кремом, м’ясні та рибні вироби домашнього приготування;
  • вживати лише безпечну воду (бутильовану або охолоджену кип’ячену воду).

Довідково. За перші 6 місяців поточного року фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби були долучені до розслідування 9 інфекційних захворювань, що були викликані сальмонелами, за результатами яких були вжиті відповідні заходи.

Джерело: https://korostenska-rda.gov.ua/news/1690280761/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних