Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

На Житомирщині у другій половині вересня стартує кампанія пероральної імунізації диких м’ясоїдних проти сказу

Дата: 13.09.2023 08:58
Кількість переглядів: 136

Фото без опису

Задля збереження стабільної та контрольованої  епізоотичної ситуації зі сказу на території Житомирської області  в другій половині  2023 року планується проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Як свідчить досвід країн Європейського Союзу, – лише пероральна імунізація гарантує створення стійкого імунного фону у диких м’ясоїдних тварин. Доказово доведено, що найбільш ефективною моделлю кампаній з пероральної вакцинації є щорічний дворазовий захід навесні та восени упродовж 5-7 років поспіль. Систематичність проведення цих протиепізоотичних заходів дозволить суттєво знизити захворюваність тварин на сказ, а в подальшому звільнити територію Житомирщини від сказу природно-вогнищевого типу.

Враховуючи запроваджений в країні воєнний стан, осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, як і весняна,  буде проводитись шляхом наземного розподілу принад, які містять високоімунну, безпечну вакцину. Під обробку підлягає 11408 км² території  Житомирської області, на якій буде використано 285207 доз вакцини (орієнтовно на 1 км² 25 доз). До проведення  пероральної вакцинації залучатимуться працівники територіальних структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області у тісній взаємодії з представниками Столичного лісового офісу ДП «Ліси України» та користувачами мисливських угідь.

Наголошуємо, що приманка є безпечною для людей і тварин. Вона має вигляд невеликого брикету розміром із сірникову коробку з запахом м’ясокісткового борошна, а всередині містить желеподібну капсулу з вакциною проти сказу.

Звертаємось  до жителів області з проханням: у разі виявлення приманок не беріть їх руками і не переміщуйте з місць розкладання. Також під час лісових прогулянок з дітьми слідкуйте, щоб вони не торкалися брикетів,-  якщо дика тварина відчує на приманці запах людини, вона її не їстиме.

Загалом кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу проводитиметься під контролем спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області з подальшим здійсненням моніторингу та контролю за її ефективністю.

Джерело: https://oda.zht.gov.ua/news/na-zhytomyrshhyni-u-drugij-polovyni-veresnya-startuye-kampaniya-peroralnoyi-imunizatsiyi-dykyh-m-yasoyidnyh-proty-skazu/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь