Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

В Україні зʼявиться реєстр збитків, – Марія Мезенцева

Дата: 14.09.2023 13:45
Кількість переглядів: 99

Народна депутатка, заступниця голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Марія Мезенцева розповіла перед обласним засіданням Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у Харківській області про виклики і здобутки громад регіону.

Фото без опису

“Дуже приємно, подорожуючи деокупованими територіями – саме містечками та селами, бачити такі соціальні реклами євроінтеграційних проектів, які стосуються різних напрямів. Сьогодні ми, звісно, говоримо про безпеку, яка стосується безпосередньо, до прикладу, освітнього процесу в Харківській області. Він проходитиме в гібридному режимі”, – зазначила Марія Мезенцева в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

За словами народної депутатки, особлива увага приділяється внутрішньо переміщеним дітям, які долучаються до освітнього процесу. Також серед пріоритетів – забезпечення учнів необхідними для навчання гаджетами. Це стало можливим завдяки співпраці з міжнародними організаціями, які представляють ЄС та ООН.

“Ми з паном Синєгубовим (начальник Харківської ОВА, – ред.) неодноразово відвідували деокуповані території саме для передачі таких гаджетів, до прикладу, планшетів”, – зазначила парламентарка.

Другим важливим моментом, як повідомила Марія Мезенцева, є енергетична безпека. Навіть у найскладніші моменти повномасштабної війни Україна приєдналася до єдиного енергетичного ринку і періодами експортувала електроенергію. Однак, за словами народної депутатки, потрібно говорити і про власну безпеку. Саме тому на деокупованих територіях за підтримки Європейського Союзу будуються фортифікаційні споруди для захисту енергетичної інфраструктури.

“Ми готуємося, звісно, до важкої зими, але ми знаємо, що вже нас чекає тут. Нам партнери продовжують надавати генератори і маленької, і великої потужності для домогосподарств, підприємств, бізнесу”, – підкреслили Марія Мезенцева.

В рамках державної програми відновлення енергетики на Харківщині отримано понад 5000 заявок від приватних домогосподарств, субʼєктів господарювання.

Також Марія Мезенцева анонсувала появу реєстру збитків, завданих внаслідок російської агресії проти України. Цю ініціативу уже підтримали 43 країни, в тому числі країни Ради Європи та G7.

“Це означає, що будь-який українець, який постраждав від воєнного злочину має право на відшкодування. Такий воєнний злочин повинен бути зареєстрованим, цим займається органи. Наші міжнародні партнери готові це робити способом компенсації з заморожених російських активів”, – повідомила Марія Мезенцева.

Для поліпшення зайнятості населення, розвитку праці розроблено систему ваучерів, які надаються охочим отримати нову професію. Наприклад, за півтора місяці стати розмінувальником. 

Як повідомила Марія Мезенцева, гуманітарне розмінування для Харківщини є дуже важливим, адже на початку деокупації 40% території Харківської області вважалися небезпечними. 

“Раджу і закликаю всіх, хто має намір працевлаштування, перекваліфікації, звертатися до обласних центрів зайнятості, де відбувається абсолютно сучасний персональний підхід до кожного громадянина України”, – наголосила народна обраниця.

На завершення Марія Мезенцева повідомила, що найближчий Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України відбудеться на Харківщині.

Джерело: https://korostenska-rda.gov.ua/news/1694770568/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь