A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

10 громад Житомирської області вивчали інструменти місцевого економічного розвитку

Дата: 28.02.2024 16:07
Кількість переглядів: 354

Фото без опису

23-24 лютого 2024 року в Житомирі НУО «Сучасний формат» провела тренінг на тему «Інструменти місцевого економічного розвитку (МЕР) в громадах та методика формування місцевих цільових програм». Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

На дводенний тренінг приїхали представники та представниці 10 громад-партнерокПроєкту USAID «ГОВЕРЛА»:Гришковецька, Ємільчинська, Звягельська, Іршанська, Коростенська, Любарська, Тетерівська, Хорошівська, Черняхівська, Чуднівська громади.

Упродовж тренінгу учасники говорили про:

  • роль громад у створенні сприятливого економічного середовища;
  • визначення актуальних проблеммісцевого економічного розвиткув громадах;
  • інструменти підтримки МЕР та їх практичне використання;
  • програми технічної та фінансової підтримки МЕР;
  • методику формування місцевих цільових програм;
  • індикатори результатів МЦП та їх використання, тощо

Головним акцентом зустрічі був розвиток економіки у нинішніх умовах повномасштабної війни.

Жанна Соловйова,виконавча директорка НУО «Сучасний Формат»:

Якщо ми говоримо про місцевий економічний розвиток, то в умовах війни він є дуже складним, але він можливий. Є багато інструментів, які можна використовувати для того, щоб залучати ресурси громади. І саме над цими питаннями команда НУО «Сучасний Формат» працює з представниками 10-ти територіальних громад, які охоплює проєкт USAID «Говерла».

Важливий факт, що із 66 громад у Житомирській області 38 громад зараз потребують відновлення, оскільки вони є постраждалими внаслідок повнимасштабної війни, то роботи дуже багато. 

В умовах війни зупинилися деякі надходження, інвестиції, але в той час є міжнародна технічна допомога, є гранти. І важливо продумувати, яким чином ці ресурси використовувати. Яким чином мотивувати бізнес залишатися, мотивувати бізнес працювати в громадах, а не виїжджати в інші регіони України. Взагалі, наш проєкт націлений на те, щоб допомогти органам місцевого самоврядування в частині сприяння місцевому економічному розвитку.

В рамках реалізації проєкту НУО «Сучасний Формат» розробила і поширилаМетодику формування місцевих цільових програм, яка буде помічною для усіх громад України.

Олеся Голинська,експертка з місцевого економічного розвитку Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»:

«Наш грантер НУО «Сучасний Формат» розробив і оприлюднив методику формування місцевих цільових програм, і всі громади України можуть познайомитися з нею. Ця методика не має аналогів в методичному забезпеченні місцевого економічного розвитку. Вона є першою, і зацікавленість до цієї методики є просто грандіозною. Вона є великою, глобальною, комплексною, яка містить весь ряд задач щодо місцевих цільових програм. І більш того, вона вже налаштовує систему місцевих цільових програм до їх ролі у моделі гармонізації системи просторових, стратегічних, програмних документів і програмно-цільового бюджетування. З цією методикою ми починаємо дивитися на місцеві цільові програми не на якийсь відірваний інструмент, не на якийсь документ, який продукується для того, щоб лягти у стіл, а для того, щоб вони реалізували операційні цілі стратегій розвитку територіальних громад і далі імплементувалися у бюджетних програмах».

Сергій Трохимишин,експерт Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»:
«Методикаформування місцевих цільових програм, розроблений експертами НУО«Сучасний Формат»– це унікальний документ, який накопичує всі знання для того, щоб писати місцеві цільові програми і в ньому закладений новий підхід, взагалі принцип до формування місцевих цільових програм. В першу чергу на перше місце виходить проблема, а навколо неї будуються шляхи вирішення цієї проблеми».

Окрім того, в рамках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» експерти розробили для громад 10 економічних профілів – короткий зріз всієї інформації про економіку кожної громади, вся інформація подана у вигляді інфографік та діаграм.

Олег Годун,начальник управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради:

«Те що в рамках проєкту розроблявся профіль – це досить важливо для громади, для бізнесу, для громади, для влади, коли вся інформація, яка є в громаді, яка, можливо, десь частково доступна, частково не систематизована, вона систематизована в одному примірнику, в одному місці і є корисною для використання. Я щиро вдячний за напрацювання саме профілю. І хочу подякувати також за сьогоднішній захід. Він є досить важливий. Ми багато чого знаємо. Але ось таке спілкування, воно підтримує нас, дає нам натхнення на нові звершення в наших містах і на користь нашої громади».

Лариса Пуліновська,начальниця відділу містобудування, архітектури, економіки та агропромислового розвитку Іршанської громади:

«Цей тренінг – чудова нагода повчитися і взяти щось для свого розвитку. Я завела багато нових знайомств, бачу, що мені є над чим працювати, я напрацювала перелік громад, які хочу відвідати і продовжувати спілкування. У нашій громаді в основному направленість на гірничодобувну і каменедобувну промисловість, де працюють чоловіки. А жінки не задіяні в якомусь виробництві. В основному це школи, садочки, громадське здоров’я, торгівля, але таких напрямків діяльності, як швейна, немає. Я б хотіла, я вже так напрацювала, до кого з ким мені поспілкуватися, можливо залучити таке підприємство, як у Звягелі “Леся”. Можливо, вони б відкрили у нас філію чи якийсь  підрозділ, щоб наші жінки теж могли бути задіяні у виробництві. Для нас це дуже важливо».

Нагадаємо, НУО «Сучасний Формат» реалізує проєкт з підтримки 10 територіальних громад Житомирської області у розробці програм місцевого економічного розвитку (МЕР) за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Проєкт націлений на:

  • надання органам місцевого самоврядування (ОМС) Житомирської області методичної, просвітницької та консультативної підтримки з питань місцевого економічного розвитку;
  • здійснення територіального аналізу місцевого економічного розвитку відібраних до проєкту громад;
  • проведення навчальних заходів для представників ОМС з питань основ, процедур та процесів місцевого економічного розвитку, антикризових інструментів МЕР;
  • забезпечення швидкого реагування для вирішення соціально-економічних труднощів і потреб громад у воєнний та післявоєнний період та ін.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь