Іршанська громада
Коростенський район, Житомирська область

ДО УВАГИ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ СЕЛИЩА!

Дата: 03.06.2024 14:31
Кількість переглядів: 111

Фото без опису

Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» мешканцям багатоквартирних будинків необхідно визначитися з формою управління цих будинків.

Переваги ОСББ: чи варто оформлювати цей тип власності

Варто чи ні – це питання можна вирішити, ознайомившись із перевагами цієї форми власності.

  • Можливість самостійно приймати рішення щодо ремонту, модернізації будівель, не чекаючи, поки хтось і колись розгляне заяву.
  • Контроль та відповідальність компаній, що надають послуги – це стосується й організацій, які надають комунальні послуги. Для співпраці з тією чи іншою службою укладається договір (водопостачання та водовідведення, постачання газу, електроенергії тощо), отже, ОСББ від імені співвласника має прямий вплив на якість послуг.
  • Можливість самостійно розподіляти кошти, а також змінювати суму внесків – кошторис обслуговування будинків не є стандартним чи зафіксованим у законі. Залежно від того, які завдання постають перед ОСББ, власники можуть змінювати суми внесків на загальних зборах.
  • Можливість самостійно обирати субпідрядників для виконання тих чи інших робіт – з ОСББ може працювати будь-яка юридична особа, більш того, роботи може виконувати також і фізична особа за договором надання послуг або це можуть робити самі мешканці, якщо такий порядок є прийнятним для більшості.
  • Можливість поповнювати бюджет завдяки наданню додаткових приміщень в оренду. Наприклад, це можуть бути цокольні поверхи, для яких передбачене комерційне використання чи допоміжні приміщення.
  • Кожен власник може брати участь в обговоренні справ, управлінні та утриманні будинку – усі власники автоматично є членами ОСББ, отже, кожен із них має право голосувати за обсяг робіт, правила використання загальних приміщень, коригування статуту тощо.

До речі, усі субсидії та пільги зберігаються після зміні форми власності, отже, членам ОСББ немає за що хвилюватись. І ще одна, але не остання перевага – це можливість без перешкод отримати будь-яку довідку щодо отримання субсидій, пільг, паспорта, реєстрації в помешканні тощо.

Як створити ОСББ

Це – багатоетапний процес, початок якого неодмінно пов’язаний із прийняттям відповідного рішення більшістю власників будинку. Далі – послідовність дій буде наступною:

 

  • створення ініціативної групи – не менш ніж із трьох осіб, після чого ініціюються збори, про проведення яких мешканців потрібно повідомити;
  • отримання інформації – власникам будинку необхідно повідомити про себе, площу та тип своєї власності;
  • проведення установчих зборів – це офіційний захід, під час якого обираються голова, секретар та підготовлюються необхідні документи: протокол, письмове опитування власників та статут;
  • реєстрація ОСББ проводиться в центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) за схемою, яка прописана в законі, що регулює процес; ОСББ реєструється як юридична особа, після чого відповідні дані автоматично потрапляють у фіскальну та статистичну служби;
  • повідомлення до селищної ради про створення ОСББ – надається список документів, за необхідності відповідальні особи можуть отримати консультацію у юриста КП «Іршанське комунальне підприємство» (далі – КП);
  • скласти план роботи новоствореного ОСББ та організувати роботу правління.

Одним із питань порядку денного установчих зборів є вибори правління об’єднання. Саме правління є виконавчим органом, який відповідає за повсякденну роботу вашого об’єднання. Від того, наскільки правильно правління розумітиме, в чому сутність роботи ОСББ і що воно має робити, а також наскільки добре воно комунікуватиме зі співвласниками, залежить ефективність роботи ОСББ та атмосфера в будинку. Саме тому після створення ОСББ рекомендуємо детально продумати обсяги відповідальності кожного з членів правління та розподілити між собою обов’язки з організації роботи ОСББ.

 

Просимо, Вас, обрати бажану форму управління багатоквартирним будинком, яка буде задовольняти усі потреби співвласників окремих багатоквартирних будинків. Про ініціювання створення ОСББ просимо повідомити КП відразу, у письмовій формі.

 Від взаємодії сусідів залежить добробут і комфорт життя в багатоквартирному будинку. Саме зараз ми маємо бути єдиними, як ніколи. Тож закликаємо вас знайомитися з сусідами, об’єднуватись і співпрацювати заради нашої перемоги!

У наведених додатках – зразки протоколів, необхідних для створення ОСББ.

1. Зразок листа опитування співвласника;

2. Зразок протоколу утворення та засідання Ініціативної групи;

3. Зразок оголошення в під’їздах;

4.Зразок повідомлення про проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку.

 

У разі необхідності отримання консультації з даного питання, звертайтеся до юриста КП «Іршанське комунальне підприємство» - Вікторії ВАСЯНОВИЧ. (Робочий час: пн.- пт. з 08:00 до 17:00 год.)

 

 

З повагою,

Адміністрація,

КП «Іршанське комунальне підприємство»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних