Ящур та блутанг: що варто знати та як запобігти інфікуванню свійських тварин небезпечними хворобами? ІНФОГРАФІКА
В країнах ЄС зафіксовані спалахи вірусу ящуру та блутангу. Як наслідок, це високі ризики занесення хвороб на територію України, в тому числі і на територію Житомирської області.
Ящур – небезпечне вірусне транскордонне захворювання свійських і диких парнокопитних тварин. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, інших парнокопитних жуйних тварин.
Хвороба проявляється підвищенням температури тіла, млявістю, втратою апетиту, рясною слинотечою, виразками на слизовій оболонці ротової порожнини, язика, носа та на шкірі біля ратиць, у корів на вим’ї, а молоді тварини гинуть безсиптомно.
Блутанг – це інфекційне трансмісивне вірусне захворювання, до якого є сприйнятливими жуйні тварини. Хвороба характеризується запально-некротичним ураженням слизових оболонок, язика, шкіри, копит. Вірус блутангу вражає всіх жуйних тварин, частіше овець та велику рогату худобу.
Сільськогосподарські підприємства та власники тварин мають бути надзвичайно пильними та ретельно стежити за тваринами для своєчасного виявлення симптомів захворювання.
Нагадуємо, що на позачерговому засіданні ДНПК при Житомирській обласній військовій адміністрації прийнято додаткові ветеринарно-санітарні заходи для недопущення занесення вірусів ящуру та блутангу на територію області. Це суворе дотримання заходів біобезпеки на фермах, переміщення тварин має відбуватися тільки за наявності супровідних ветеринарних документів, дотримання закритого режиму роботи, тощо.
У разі підозри щодо наявності хвороб у сільськогосподарських тварин необхідно негайно повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби у Житомирській області на «гарячу лінію» за номером телефона (0412) 43-18-42.